Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke krever at man har sikkerhet i for eksempel bolig når man søker. I de fleste tilfeller trenger man heller ikke å oppgi grunn for å søke lån. Det gjør at forbrukslån kan gi mer fleksibel økonomi over kortere perioder. Behandlingstiden er kort, og mange banker, slik som bbf.no, har søknadsskjema på nett.

Det er likevel ikke alltid lett å vite hvor man skal starte når man skal søke lån. Det kan dukke opp mange spørsmål underveis. Her har vi samlet noen av de mest nyttige tipsene for at man skal finne det beste lånet. Det er veldig viktig å finne det beste tilbudet som passer hver og en. Noen tilbud er veldig bra, og andre ikke fullt så bra.

Se ekstra nøye på den effektive renten

Når man skal velge lånetilbud er det veldig viktig å se på den effektive renten. Den effektive renten er den faktiske renten man må betale. Denne må ikke forveksles med nominell rente som vanligvis er det første man ser. Noen tilbud der ute lokker med lav nominell rente, men har en høy effektiv rente som det er vanskelig å legge merke til ved første øyekast.

Den effektive renten kan noen ganger være skyhøy. På grunn av at mange ikke har nok kunnskap om lån kan det i verste fall ende med å være opp mot 30 % effektiv rente. Dette kan dermed føre til at man blir sittende kun å betale renter uten å betale ned på avdragene. Derfor er det veldig viktig å følge med på effektiv og ikke nominell rente.

Prøv å lage et budsjett først

Det finnes mange forskjellige lån med mange forskjellige renter der ute. Når man skal finne den banken og det tilbudet som passer best til seg, burde man først sette seg ned og lage et budsjett slik at man vet hvor mye lån man kan ta opp. Om man ikke har erfaring med dette kan man bruke en kalkulator fra for eksempel SIFOs referansebudsjett.

Ved å lage et budsjett er man bedre egnet for å låne penger. Dette budsjettet kan hjelpe til å finne ut om hvor mye lån man kan «tåle» og hvilke innsparinger man kan gjøre om det skulle trenges for å betale tilbake lånet. Budsjett er nyttig og kan også brukes i alle situasjoner når man for eksempel har lyst på en ny mobil eller pusse opp huset.

Kredittscore kan avgjøre rentene på lånet.

Alle som søker lån blir ofte vurdert av bankene ut ifra en kredittscore. Dette sier noe om betalingsevnen til kunden. Denne scoren er noenlunde lik for alle banker, så her gjelder det å søke flest mulig banker. Søknadene er ikke forpliktende og ved å søke flere banker kan man til slutt velge den som er den best egnede. Dette er et smart triks som utsetter bankene for konkurranse.

Mange banker har forskjellige kredittrammer. I noen banker kan man for eksempel låne opp mot 500 000 kroner – som for eksempel OPP finans – mens i andre banker er rammen på 20 000. Dermed kan også ønsket lånemengde begrense valget av bank. De fleste bankene tilbyr smålån, men ikke like mange tilbyr større beløp. Jo høyere beløp man ønsker å låne jo viktigere er det å passe på effektiv rente.

Forbedre egen kredittscore

Siden kredittscoren kan avgjøre hvor mye renter man får, kan det være veldig lurt å se på hvordan man kan forbedre sin egen kredittscore. Dette kan føre til at man kan få en bedre rente slik at man kan ta opp forbrukslån med god samvittighet. En ting man kan gjøre er å kvitte seg med gammel kredittkortgjeld. Dette kan ofte gjøre en stor forskjell.

Selskapene som jobber med å kredittvurdere er ikke alltid oppdatert. Dermed kan det hende at de vurderer noens kredittscore basert på gammel informasjon om vedkommende. Kanskje har man gått opp i lønn i det siste, eller kanskje man nylig har betalt tilbake den gamle inkassosaken. Det viktigste man kan gjøre er derfor å legge ved den oppdaterte informasjonen ved søknaden, slik at man får best mulig lån.

De viktigste poengene:

  • Husk at man kan trekke fra låneutgifter på skatten
  • Fokuser på effektiv rente og ikke nominell rente
  • Når man får tilbud om lån er det alltid uforpliktende

Alt for ofte velger folk feil lån. Dette gjør de ofte fordi de ikke har lest seg nok opp om lån på forhånd. Dette kan man lettere unngå ved en liten «bakgrunnssjekk» av de forskjellige tilbudene. Disse tilbudene kan i mange tilfeller være dårligere enn de gir seg ut for, men etter å ha lest seg opp om forbrukslån er man godt rustet til å finne det beste lånet!